GUIDE

Overflatebehandling av stål

Velg riktig materiale og overflatebehandling

Velg riktig material og overflatebehandling, enten du står overfor en oppgave i et oppvarmet bygg eller i saltvann. Les her og bli klokere på materialer, overflatebehandlinger og korrosjonsbestandighet.

I tabellen nedenfor får du en oversikt over hvor lang levetid du kan forvente for de forskjellige stålkvalitetene og overflatebehandlingene under ulike forhold.

Bruk tabellen til å velge riktig hver gang, basert på oppgavens art og prosjektets krav til holdbarhet.

Velg hovedsakelig de relativt rimelige elforsinkede og pregalvaniserte kvalitetene for innendørs bruk – gjerne i oppvarmede bygninger.

Velg de galvaniserte kvalitetene for utendørs bruk med lav eller moderat luftfuktighet og forurensning,

Velg de mest kostbare rustfrie kvalitetene når prosjektet ditt og et tøft miljø krever det.

KORROSJON MILJØ   MATERIALE OG OVERFLADE
KLASSE NEDBRYTNING INNENDØRS UTTENDØRS EKSEMPLER LIVSTID/ÅR
C1 Veldig lav
< 0,1 μm/år
Oppvarmede og tørre bygninger. Ingen luftforurensning/ nøytral atmosfære.   Opvarmede kontorer, skoler, hoteller, butikker og lignende. ELZ, PG, VG, SS
>50 år 
C2 Lav
0,1 - 0,7 μm/år
Uoppvarmede bygninger med lav luftfuktighet og ubetydelig luftforurensning. Landområder med lav luftforurensning. Uoppvarmede lagerhaller, sportshaller etc. ELZ, PG 20 - 30 år
VG, SS >50 år 
C3 Middels
0,7 - 2 μm/år
Bygninger med moderat luftfugtighed og - forurening. By-/industriområder og kystområder med lav saltholdighet. Matindustri, bryggerier, vaskerier etc. ELZ, PG <10 år
VG 20 - 30 år
SS >50 år 
C4 Høy
2 - 4 μm/år
Bygninger med middels luftfuktighet og forurensning. Industriområder og kystområder med middels saltholdighet. Kjemisk industri, svømmehaller, verft ved vannet.

VG 10 - 20 år
SS >50 år

C5-I Veldig høy (Industrielt)
4 - 8 μm/år
Bygninger med svært høy luftfuktighet og forurensning. Industri- og kystområder med høyt saltholdighet. Bygninger og områder med nesten permanent kondens og høy luftforurensning. SS >50 år
C5-M Veldig høy  (Marine)
8 - 25 μm/år
Bygninger med vedvarende, svært høy luftfuktighet og forurensning. Offshore og ekstreme miljøer med høy saltholdighet. Offshore og konstruksjoner under vann. SS >50 år

Rå/ubehandlet stål (RÅ)

Ubehandlet stål med oljet overflate. Spesielt egnet for sveising, pulverlakkering og individuell overflatebehandling, da ubehandlede produkter krever minimal forarbeid. Populære produkter i vårt sortiment inkluderer monteringskinner, som P1000/P1001, P3300/P3301, P5000/P5001 og P5000.

Uten overflatebehandling tar det ikke lang tid før det rå stålet begynner å korrodere, og de første tegnene på rustdannelse kan ses. For å forlenge holdbarheten til stålet er det nødvendig å overflatebehandle det eller produsere stålet på en måte som gjør det motstandsdyktig mot rust. Her gir vi en kort beskrivelse av de mest vanlige måtene å overflatebehandle byggematerialer av stål, samt de alternative rustfrie stålkvalitetene.

Elforsinket stål (ELZ)

Ved elforsinking beskyttes stålet mot korrosjon med et meget tynt lag sink, som påføres ved hjelp av elektrisitet. Helt enkelt senkes stålet ned i en væske med sink, og strøm påføres stålet. Dermed bindes sinken til stålet. Dette er en rimelig metode, men beskytter ikke stålet like godt som for eksempel varmgalvanisering. Du bør derfor primært bruke elforsinkede materialer innendørs og i sterile miljøer.

Over tid får materialer som er overflatebehandlet med sink et matt, gråaktig og patinert utseende som et resultat av at sinken gjennomgår en kjemisk reaksjon med blant annet oksygen og fuktighet. Resultatet av denne kjemiske reaksjonen - sinkkarbonat - er ikke løselig i vann, og sinkkarbonat beskytter dermed stålet slik at det ikke ruster like raskt som ubehandlet stål.

Elforsinking er en utbredt overflatebehandling for våre isolerte rørbøyler, mange av våre profil- og monteringsbeslag, samt en rekke tilbehørsprodukter som bolter, skiver og muttere, ankre, skruer, osv. PS: Hvis du kommer over forkortelsen FZB når du ser på skruer, beslag, osv., så er de elforsinkede.

 

Pregalvanisert stål (PG)

Som med elforsinking beskyttes stålet med et tynt lag sink, vanligvis med en tykkere belegg enn ved elforsinking.

Pregalvanisering egner seg best til innendørs bruk, på samme måte som elforsinket stål. En rekke av våre profilskinner, inkludert P2000, P3000 og P4000, samt våre ankerskinner P3270 og P3370, er tilgjengelige i en pregalvanisert variant.

Varmgalvanisert stål (VG)

Materialer av varmgalvanisert stål – også kalt varmforsinket stål – har betydelig bedre korrosjonsbestandighet og rustbeskyttelse enn elforsinkede og pregalvaniserte materialer. Ved varmforsinking senkes stålet ned i smeltet sink, noe som gir en sinkbelegg som er 3-6 ganger tykkere enn ved henholdsvis elforsinking og pregalvanisering.

Varmforsinkede materialer er de mest brukte materialene for utendørs bruk. Du finner derfor motstandsdyktige, varmforsinkede løsninger overalt i byene og på veiene. For eksempel er de fleste lyktestolper og autovern laget av varmforsinket stål.

Alle våre Kee Klamp og Clarrods konstruksjonsklemmer er varmforsinkede, akkurat som de fleste av våre monteringskinner og profilbeslag også er tilgjengelige i varmforsinkede varianter. P.S. hvis du støter på forkortelsen VFZ når du ser på skruer, beslag osv., så er de varmforsinkede.

Rustfritt stål (SS)

Rustfritt stål er ikke overflatebehandlet konstruksjonsstål som det varmforzinkede, pre- og varmgalvaniserte stålet. Rustfritt stål er laget av en annen type stål med innhold av nikkel og krom, som dels gjør det rustfritt, dels gir det en mer glanset overflate. Hvis du kommer over betegnelsen A2, refererer det til "vanlig" rustfritt stål.

Materialer av rustfritt stål er det opplagte valget for utendørs bruk, der materialene er spesielt utsatt og for eksempel utsettes for vann eller høy luftfuktighet.

Vanlig rustfritt stål (A2) har imidlertid ikke høy motstand mot syre- eller saltholdige væsker, som for eksempel sjøvann. Og selv om det kanskje ikke høres logisk ut, ruster vanlig rustfritt stål ved påvirkning av syre eller salt. Under slike forhold bør du bruke syrefast stål (A4), som i tillegg til krom også inneholder stoffet molybden, som gir stålet den mest holdbare korrosjonsbeskyttelsen - og gjør det dermed til det mest egnede materialet under ekstreme forhold.

Med noen få unntak er våre rustfrie produkter - inkludert profil-/montasjeskinner, en rekke profilbeslag og tilbehør som gjengejern, anker og skruer, bolter og muttere - syrefaste.

Vil du vite mer?

La oss høre fra deg. Ring oss eller send oss ​​en e-post!

Erik Larsen & Søn

Din spesialist innen stål

Hos Erik Larsen & Søn har vi det største utvalget på markedet innen profilsystemer, stålkonstruksjoner, rør & konstruksjonsklemmer for konstruksjon av enhver tenkelig struktur. Vårt sortiment dekker bredt og tilfredsstiller de fleste krav til materialer og overflatebehandlinger.

I over 80 år har vi veiledet våre kunder og hjulpet dem med alt fra innendørsprosjekter i oppvarmede bygninger til utendørsprosjekter på land og offshore. Vi hjelper også gjerne med å finne en holdbar løsning for ditt prosjekt.